Noe av det som gjør spill spennende, er at det er en interesse du kan dele med andre. Spill har alltid vært en sosial interesse, der mennesker i alle samfunnslag har samlet seg rundt bord i de tusen hjem, med alt fra brettspill til kort- og dataspill.

board_game

Spillaktiviteter går langt tilbake i historien, og allerede i steinalderen finner vi de første terningene. De første brettspillene ble utviklet senere, blant annet av overklassen, som var med på utvikle spillene slik vi kjenner dem i dag. Sjakkspillet var et av de første spillene som ble spilt av overklassen.

I kjølvannet av dette har utviklingen gått raskt fremover de siste 10—20 årene, og i dag finner vi nesten alle typer spill i både fysisk form og i nettutgaver. Om du finner spillet i fysisk utgave, er det høy sannsynlighet for at du også kan finne det samme spillet i en nettutgave. Men noe av det som er likt mellom de nyeste spillutgavene og de aller første spillene som ble utviklet, er det sosiale aspektet – det å dele interessen med andre, spille med eller mot hverandre, vinne den store gevinsten eller bare det å være sosial sammen med andre.

chess

Å spille spill sammen er faktisk noe av det mest sosiale som finnes. Du kan for eksempel starte en egen sjakk-klubb med gode venner, der dere møtes noen ganger i måneden for å hygge dere rundt sjakkbrettet. Her kan dere dele erfaringer, tips og strategier – og øve på å bli bedre sjakkspillere sammen med andre med samme interesser.

Det er ingenting i veien for å gjøre det samme med andre typer spill. Du kan lage din egen Monopol-klubb eller din egen Backgammon-klubb. Alle slags brettspill og kortspill egner seg godt til å lage små klubber med få eller mange deltakere. Blant annet finnes det allerede mange eksempler på lokale og små spilleklubber som fokuserer på kortspillene Spardame eller Amerikaner, eller større klubber som spiller whist eller bridge. Det finnes til og med egne Yatzy-klubber!

Det er heller ingen grunn til ikke å være sosial selv om du elsker å spille nettspill. Nettspill er ikke lenger noe man bare gjør alene hjemme i sin egen stue, uten kontakt med omgivelsene. Faktisk har du hele verden for dine føtter – og du kan spille bilspill med bestekompisen eller naboen, eller du kan starte en online pokerklubb med deltakere fra hele verden eller med den faste pokergjengen, der dere kan spille en runde etter avtale. Det gjøres enkelt ved at du oppretter klubben på nettet, gir den et navn, og inviterer vennene dine til å delta. Da er spillet og spillerne tilgjengelige uansett hvor dere befinner dere: En av dere kan være i Spania, mens en annen kan være i USA – og dere kan fortsatt spille sammen selv om du er hjemme i Norge.

En annen sosial måte å spille på, er å lage såkalte guild in-games, der dere skaper og spiller med spesielle karakterer eller roller i ett og samme spill, og inviterer andre spillere til å delta. Det fungerer omtrent på samme måte som med online pokerspill, mens fremgangsmåten varierer litt fra spill til spill. Minecraft er ett av spillene der dette er mulig, og du kan for eksempel leie din egen server for et lite månedsbeløp, og invitere venner og kjente til å spille sammen med deg på denne serveren. Det fungerer tilsvarende på spill som World of Warcraft og en rekke andre spill i fantasysjangeren og innen VR.

Det er heller ingenting som tilsier at nettspill er forbehold «den yngre garden» – man må ikke være 14 år og sitte på «gutterommet» for ha glede av denne aktiviteten. På et norsk eldresenter ble gleden stor da kortstokken ble byttet ut med spillkonsoller og nettilgang.

Dette viser med all tydelighet at spill er for mennesker i alle aldersgrupper. Og nettopp det å kunne dele erfaringer, kunnskap og strategier med hverandre, er noe av det som gjør det ekstra spennende.