Sjakk er morsomt og utfordrende, enten man er nybegynner eller erfaren spiller. Man blir aldri helt utlært i spillet, derfor byr det stadig på nye og spennende situasjoner. Både nybegynnere og mer erfarne spillere kan prøve gratis sjakkspill på nett. I de fleste spillene kan man stille inn vanskelighetsgraden, slik at man faktisk har muligheten til å vinne.

Mange av de gratis spillesidene på nettet har sjakkspill. Gratisspill.no har flere sjakkspill å velge blant. Forskjellen mellom spillene ligger først og fremst i grafikken. Reglene er selvsagt alltid de samme. Hos 007.no finner man spillet Easy Chess, som slett ikke er så enkelt som navnet tilsier. Også 1001spill.no har et utvalg av sjakkspill man kan prøve. En annen gratis spilleside med sjakkspill, er Spillespill.no.

Sjakk er et spill som passer for folk i alle aldre, og sjakk online passer perfekt når man ikke har noen å spille mot. Med sjakk på nettet kan man trene opp ferdighetene sine. Dette er også det beste stedet å starte for nybegynnere. Mange nybegynnere er redde for å dumme seg ut, og gjøre dumme trekk. Når man spiller sjakk online, slipper man å være bekymret for det. Da er det ingen som ser hva man gjør.