Nå som hele Norge følger med på Magnus Carlsen og hans fantastiske prestasjoner i sjakk, er det en spesiell interesse som henger i luften. Sjakk er et historisk spill som har vært populært i enkelte kretser over flere hundre år.

Det er kanskje ikke verdens mest underholdende spill når man følger med fra sidelinja, men det er utrolig krevende og tar mange år å mestre. Ikke ulikt poker – noe som har fått disse to verdenskjente spillene å sammenlignes av både eksperter og vanlige mennesker. Sjakk og poker har nemlig mange likheter, selv om de virker som helt forskjellige spill.

Det sies at poker er et spill som er lett å lære seg, men vanskelig å mestre. Nøyaktig det samme kan sies om sjakk. Begge disse er utrolig lette å lære seg – på under en time kan du forstå de grunnleggende prinsippene og lære deg de ulike trekkene. Deretter følger trening, og massevis av det.

Profesjonelle pokerspillere og sjakkmestere vil alle bekrefte at de fortsatt er på læringens vei, fortsatt er i en opplæringsfase. Både sjakk og poker er nemlig strategi- og ferdighetsspill, spill man må lære å forstå, lære å kjenne. Jo mer tid man bruker på ett av disse spillene, desto bedre blir man. Det handler om taktikk, det handler om bløffing og raske reaksjoner. Det handler om evaluering av sine muligheter og en optimal taktikk til enhver tid. Både sjakk og poker krever en strategi, men det kan ta flere år med spilling før man finner en som passer deg som spiller. Ulike mennesker tenker nemlig ulikt, og dermed vil vinnerstrategien være veldig forskjellig fra person til person. Poker og sjakk handler dessuten om taktikk, en taktikk som må tilpasses motstanderen. Det handler om å tenke flere steg i forveien og forutse motstanderens handlinger. Sette seg i motstanderens sko, og bruke psykologiske kunnskaper til å gjette seg frem til hans eller hennes handlinger.

Den største forskjellen mellom sjakk og poker er selvsagt antallet spillere – sjakk spilles jo alltid av to spillere. Nå er det slik at poker også kan spilles av to motstandere, en såkalt heads-up, men som oftest er det mellom seks og åtte spillere rundt et bord. Dette gjør strategien i poker litt annerledes, siden man må forholde seg til flere ulike personer som alle har sin egne strategi. Det er dog ganske lett å hoppe fra spill til spill, om man først har fått hodet rundt ett av dem. Utallige sjakkspillere har bevegd seg over til poker, spesielt nettpoker, og tjener nå gode penger ved siden av sjakkturneringene de er med på. Med sjakkunnskapene på plass har man nemlig et rimelig godt forsprang på mange andre spillere.

Sjakkspillere har lært seg en av grunnreglene i poker – vær klar for alt. Uansett hvilket trekk, hvilken handling motstanderen gjør, skal man ha utklekket en plan. Uansett hvilken vei motstanderen går, skal man være klar til å slå tilbake. Den meget spesielle kombinasjonen av ferdighet og kraft er nettopp det som har gjort poker og sjakk så utrolig populære. Dessverre er det ikke mye penger å hente på poker, verken om man spiller liveturneringer eller på nettet. Poker, derimot, kan gi gode inntekter til alle og enhver som er beredt på å lære seg spillet. Med årene kommer erfaringen, og med erfaringen kommer inntektene.